Safety Car - ustawienia

Moderatorzy: Figo, Crow, pyciek, Rubiq, LiGNA administratorzy

Postprzez Crow Cz gru 06, 2007 23:07  Safety Car - ustawienia

MikeF1 opisz i dokladnie znaczenie nastepujacych opcji:

Wasze prawidla:
// RULES
RacePitKPH = 80
NormalPitKPH = 80
SafetyCarRoadMult=1.0
SafetyCarOvalMult=1.0
SpinRoadSeverity=0.00
SpinOvalSeverity=0.00
PitSpeedingAllowance = 4.0
LuckyDog = 3
LuckyDogLapsLeft = 4
MinimumYellowLaps = 1
ClosePits = 1
PitsClosedLaps = 1
ClosedPitPenalty = 0
LocalYellowsRoad = 1
LocalYellowsOval = 0
PrivateQualifying = 0
AdditivePenalties = 0
LapsToServePenalty = 3
FreezeOrder = 1
FinishUnderCaution = 1
CountCautionLaps = 1
DoubleFileRestarts=0
ParcFerme = 0
FormationSpeedKPH = 240
RandomYellowLaps = 0
ParcFermeFuel = 0.0
ParcFermeTires = 0
ParcFermeSetup = 0
BlueFlags = 3
FreeSettings = 255
TimedRaceNonLeaderLaps = 2
PassingBeforeLineOval=0
PassingBeforeLineRoad=0


Nasze prawidla:
// RULES
RacePitKPH = 80
NormalPitKPH = 80
SafetyCarRoadMult=5.0
SafetyCarOvalMult=0.5
SpinRoadSeverity=0.00
SpinOvalSeverity=0.00
PitSpeedingAllowance = 4.0
LuckyDog = 3
MinimumYellowLaps = 1
ClosePits = 1
PitsClosedLaps = 1
ClosedPitPenalty = 0
LocalYellowsRoad = 1
LocalYellowsOval = 0
PrivateQualifying = 0
AdditivePenalties = 0
LapsToServePenalty = 3
FreezeOrder = 1
FinishUnderCaution = 0
CountCautionLaps = 1
DoubleFileRestarts=0
ParcFerme = 2
FormationSpeedKPH = 200
RandomYellowLaps = 1
ParcFermeFuel = 0.0
ParcFermeTires = 0
ParcFermeSetup = 1
BlueFlags = 3
FreeSettings = 235
TimedRaceNonLeaderLaps = 2
PassingBeforeLineOval=0
PassingBeforeLineRoad=0


ParcFerme = 0 to pewnie wlacza i wylacza PF czyli 0 i 1
ParcFermeSetup = 0 to wybiera tryb blokady poszczegolnyc opcji setupu

Natomiast tego nie rozumiem:
LuckyDogLapsLeft = 4
FinishUnderCaution = 1
RandomYellowLaps = 0
Ostatnio edytowano Pt gru 07, 2007 0:57 przez Crow, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Crow
Patron LiGNA
 
Dołączył(a): N lip 03, 2005 21:57

Postprzez MikeF1 Cz gru 06, 2007 23:15  

LuckyDogLapsLeft = 4
- po otrzymaniu sygnalu zdublowani mogą zacząć się oddublowywać wyprzedzając SC. Ta opcja będzie możliwa na max 4 okrażenia przed końcem wyścigu.

FinishUnderCaution = 1
- Kiedy wszystkie okrążenia wyścigowe są już przejechane a SC jest na drodze, to po jego zjeździe pozostanie 1 okrążenie do końca wyścigu.

Wstawione po 2 minutach 10 sekundach:

RandomYellowLaps = x
- dzieki temu SC jedzie zawsze tylko 1 okrążenie. Jak tu wstawisz wartość jakąś, to bedą dodatkowe okrążenia w liczbie losowej od 0 do X
Avatar użytkownika
MikeF1
 
Dołączył(a): Wt cze 19, 2007 16:54

Postprzez pietrov Pt gru 07, 2007 15:32  

To gdzie to trzeba pozmieniać możecie mi pomóc lub niech ktoś napisze mi na PW dokładną informacje jak gdzie i co ok???
Avatar użytkownika
pietrov
 
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2007 16:14
Lokalizacja: Kraśnik/Lublin
GG: 2268821

Postprzez Miczek Pt gru 07, 2007 16:39  

pietrov8 napisał(a):To gdzie to trzeba pozmieniać możecie mi pomóc lub niech ktoś napisze mi na PW dokładną informacje jak gdzie i co ok???


Pietrov8 tu masz wszystkie potrzebne pliki do dzialania SC

http://www.forum.f1wm.pl/viewtopic.php?t=3058
Obrazek
Avatar użytkownika
Miczek
 
Dołączył(a): Śr wrz 27, 2006 21:04
Lokalizacja: Warszawa
GG: 3456599

Postprzez pietrov Pt gru 07, 2007 16:56  

to już ściągnołem i tyle potrzeba??
Avatar użytkownika
pietrov
 
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2007 16:14
Lokalizacja: Kraśnik/Lublin
GG: 2268821

Postprzez SoBcZaK Pt gru 07, 2007 19:24  

to już ściągnołem i tyle potrzeba??

pietrov8 czytać nie umiesz?

Miczek napisał(a):Pietrov8 tu masz wszystkie potrzebne plik

zwróć uwage na słowo "wszystkie"
Formuła 1 kiedyś- kosztowna, szybka, piękna...
Formuła 1 dziś- coraz tańsza, coraz wolniejsza, coraz brzydsza...
Avatar użytkownika
SoBcZaK
moderator
 
Dołączył(a): So lut 03, 2007 20:55
Lokalizacja: from SPARTA!!!
GG: 24742679

Postprzez yankess So gru 08, 2007 17:25  

Powolniak napisał(a):
ICEman napisał(a):to moze dać w SC V8 z F1 i podmienić skrzynie i wtedy powinien juz niezle zasuwać, serio. A tak jeszcze bardziej serio to proponuje pozbyć sie tego SC raz na zawsze bo jednak więcej z tego kłopotu niż pożytku.

Właśnie kilka dni temu próbowałem przyspieszyć SC podmieniając mu fizykę na tą z bolidu F1. Niestety to nic nie daje, wlecze się tak jak zawsze. To musi być gdzieś zakodowane w samym rfaktorze, ustawianie prędkości dla SC w pliku rfm też nie daje rezultatów. Obawiam się, że nie da się zmusić SC żeby jeździł szybciej
W internecie nawet na zarganicznych forach nic odkrywczego nie piszą, jedyne, co znalazłem:
http://rfactorcentral.com/detail.cfm?ID=FSONE%202006
What's new
New RFM files - renamed mod to FSONE 2006 - Fixed Several rules in RFM - Removed several rules necessary to allow safety car speed based on GDB file instead. Not RFM. - Added new FSONE06 UI DATA FOLDER, in preparation for 07.
Tylko pewnie za wiele zmian by trzeba było wprowadzić, zeby mieć SC jadącego szybciej niż furmanka
Zostaje tylko bawić sie z tym...
Adjust these lines in your plr file -

CURNT Safety Car Threshold="1.10000" // Threshold for bringing out safety car (lower numbers -> more full-course yellows)
PRACT Safety Car Threshold="1.10000" // Threshold for bringing out safety car (lower numbers -> more full-course yellows)
QUICK Safety Car Threshold="1.10000" // Threshold for bringing out safety car (lower numbers -> more full-course yellows)
GPRIX Safety Car Threshold="1.10000" // Threshold for bringing out safety car (lower numbers -> more full-course yellows)
CHAMP Safety Car Threshold="1.10000" // Threshold for bringing out safety car (lower numbers -> more full-course yellows)
MULTI Safety Car Threshold="1.10000" // Threshold for bringing out safety car (lower numbers -> more full-course yellows)
RPLAY Safety Car Threshold="1.10000" // Threshold for bringing out safety car (lower numbers -> more full-course yellows)
Avatar użytkownika
yankess
 
Dołączył(a): N gru 03, 2006 23:57
Lokalizacja: B'ham/KRK/CK

Postprzez Woolf N paź 05, 2008 11:08  Re: Safety Car - ustawienia

Safety Car Threshold="1.10000" - o co z tym chodzi? Czy tu można załączyć safety car? Proszę o pomoc :-)
"What if, as a dream he was capable of driving again in this type of circumstance?"
Avatar użytkownika
Woolf
 
Dołączył(a): Pt lip 18, 2008 8:47
Lokalizacja: z południa

Postprzez Crow N paź 05, 2008 12:08  Re: Safety Car - ustawienia

SafetyCarRoadMult - to odpowiada za "czułość" SC na żółta flagę. Przy ustawieniu 5.0 nie ma szans żeby wogóle wyjechał. przy 0.1 będzie robił to wręcz natychmiast gdy "zapali" się żółta flaga.
Avatar użytkownika
Crow
Patron LiGNA
 
Dołączył(a): N lip 03, 2005 21:57

Postprzez lechf1 So sty 17, 2009 17:41  Re: Safety Car - ustawienia

Mam takie pytanie, jak zmienić czułość SC w ustawieniach serwera nie zmieniając nic w pliku .rfm, wiem, ze tak się da zrobić( bynajmniej w przez commandera), teraz mam pulpit zdalny. :wink:
lechf1
moderator
 
Dołączył(a): Cz gru 20, 2007 20:02

Postprzez jaro738 Wt kwi 07, 2009 19:25  Re: Safety Car - ustawienia

panowie, czy
Kod: Zaznacz cały
 FormationSpeedKPH = 100
w ustwaieniach SC w rFm to jest predkość SC? jezeli nie to gdzie sie ja zmienia
Avatar użytkownika
jaro738
 
Dołączył(a): N paź 21, 2007 21:59
Lokalizacja: EPRZ
GG: 8059793

Postprzez Crow Cz kwi 09, 2009 23:14  Re: Safety Car - ustawienia

Niestety zmiany prędkości nic nie dają. SC zawsze jeździ własnym tempem.
Avatar użytkownika
Crow
Patron LiGNA
 
Dołączył(a): N lip 03, 2005 21:57

Postprzez kaczy Pn gru 28, 2009 15:11  Re: Safety Car - ustawienia

Tyle już człowiek jeździ a SC w ruchu widziałem chyba z 2 razy i to dawno temu.
Może by mu pozwolić niech trochę pojeździ,np gdy jest kolizja 3 aut.Na pewno by uatrakcyjnił wyścigi.
Myślę że to warte zastanowienia.
Avatar użytkownika
kaczy
 
Dołączył(a): So sty 21, 2006 16:25

Postprzez AutoryteT Pn gru 28, 2009 15:15  Re: Safety Car - ustawienia

też bym tego chciał ale zaraz pewnie będzie że SC za wolno jedzie, że są błędy w grze itd..
Lepiej być uczniem praktyki niż mistrzem teorii
Avatar użytkownika
AutoryteT
 
Dołączył(a): Śr gru 26, 2007 23:00
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Kojot Pn gru 28, 2009 15:22  Re: Safety Car - ustawienia

Mnie się wydaje że powinien być. W realnych wyścigach też tak jest że 1 zawodnik ma pół okrążenia przewagi a tu nagle wyjeżdża SC i traci tą przewagę. U nas jesteśmy pozbawieni tej dodatkowej motywacji. Stawka się rozciągnie i nie ma już zasadniczo o co walczyć czasami.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Kojot
 
Dołączył(a): So paź 28, 2006 23:10
GG: 9208651

Następna strona

Powrót do LiGNA F1

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość