F1 Challenge - problemy

Tematy związane z grą F1 Challenge 99-02 firmy EA Sports

Moderator: Ekipa Gry

Regulamin działu
Od 19 lipca 2010 pisanie w dziale jest zablokowane. Pozostanie on jeszcze przez jakiś czas na forum, jako pewien zasób wiedzy dla osób grających w F1C, ale docelowo zostanie całkowicie usunięty.

Postprzez Race Wt lis 01, 2005 10:31  Nagłe zatrzymanie na mecie !!!! - do połączenia

Mam taki problem gdy kończe wyścig i przekraczam linie mety to bolid się zatrzymuje natychmiastowo i skręca.Wiem że jest sposób żeby to naprawić ale ja chce to zrobić w taki sposób żeby nie wyłanczać tej opcji controli computera bo chodzi mi o ten efekt przekraczania lini mety jeśli znacie teki sposób żeby się tego pozbyć to proszę napiszcie. z góry THX
Race

Postprzez Ahmed Wt lis 01, 2005 11:47  

po przekroczeniu mety chyba nie jest istatne co sie dzieje z bolidem
mi przynajmniej jakos to nie przeszkadza :-D przyznaje dosc dziwnie to wyglada
na urlopie ;)
Ahmed

Postprzez Race Wt lis 01, 2005 12:08  

no mi to troszke przeszkadza bo to błąd gry i musi być na to jakiś sposób
Obrazek Codemasters Company (Project 3309f1#)
Race

Postprzez Jakuzo Wt lis 01, 2005 12:42  

Dla mnie to nie ma znaczenia, bo i tak jest już koniec wyścigu i nic złego sie nikomu stać nie może...
Obrazek
Jakuzo

Postprzez im9ulse Wt lis 01, 2005 13:41  

tylko na torze Monaco ,wszystko jest OK - a na kazdym innym bolid niemal staje w miejscu i zaczyna skrecac w strone boksow - debilnie to wyglada i czasami sa karambole zaraz za meta :evil:

RACE - nie ma na to sposobu
Villeneuve(97),Button(09),Tracy(03),Bottas my racing idols...
B.A.R. > Honda F1 Racing > BrawnGP > MercedesGP my way...
im9ulse

Postprzez Race Wt lis 01, 2005 13:59  

Jest jeden co znam i trzeba grzebać w plikach ale wtedy niem tego widoku i odkryłem na doświadczeniu że jak nie mamy postoju w boksie to tego nie ma i narmalnie przejedzie więc winą za to jest postuj w pit stopie ale ja chce mieć i to i to więc szukam rozwiązania problemu.
Race

Postprzez Arczyn Wt lis 01, 2005 16:23  

A mi to się nawet podoba ;)
Walczę cały wyścig żeby mnie nie wyprzedzili a zaraz za metą na mnie wpadają :D
Nie pisać do mnie w żadnych sprawach związanych z F1C i "ligami"!
Arczyn

Postprzez ylid Wt lis 01, 2005 19:50  

A może by pomogła zmiana jednego wpisu w pliku nazwa_profilu.PLR. Chodzi mi o No AI Control="0" i jej zmianę na No AI Control="1" wtedy komputer nigdy nie przejmie waszej kierownicy, i po wyścigu (tzn. po minięciu lini mety) będziecie musieli sami zjechać do boksów, podobnie jak w kwalifikacjach, na trzecim kółku musicie sami zjechać do boksów. No ale nie chcę przesądzać sprawy, poszukajcie wpisu, zmieńcie, potestujcie. Napiszcie co o tym myślicie.
ylid

Postprzez Arczyn Wt lis 01, 2005 20:44  

Skoro już przy temacie plików konfiguracyjnych... da sie gdzieś zamienić 10sec stop/go na drive through?
Arczyn

Postprzez Race Wt lis 01, 2005 21:03  

no dołączam się do prośby kolegi a co do tej zmiany w pliku to ten sposób znam i szukam takiego żeby był ten efekt i komputer sam po przekroczeniu lini mety musiał jechać
Race

Postprzez ylid Wt lis 01, 2005 22:41  

Arczyn napisał(a):da sie gdzieś zamienić 10sec stop/go na drive through?

A czym się różnią te kary? W kontekście za co można je dostać i ile czasu się straci? Gra 10 sek bez powodu Ci nie wlepi, a skoro już je dostałeś - to raczej powninieneś unikać sytuacji w których otrzymujesz kary zamiast je łagodzić.

Race napisał(a):a co do tej zmiany w pliku to ten sposób znam i szukam takiego żeby był ten efekt i komputer sam po przekroczeniu lini mety musiał jechać

No to będzie problem, bo komputer po tym jak przejmie władzę nad Twoim samochodem jedzie po liniach z pliku *.aiw i kieruje samochód na linię do pit lane (stąd to hamowanie). Modyfikacja linii pit lane dla Twojego temu, którego samochodem jedziesz być może byłaby rozwiązaniem, ale drugi kierowca z zespołu paliwa raczej nie zatankuje, a jeśli nawet to poprawnie z pit lane nie wyjedzie. Drugi pomysł jaki mi przychodzi do głowy to modyfikacja samej gry, w szczególności przypisanie tego samego algorytmu sterowania bolidem po minięciu lini mety jakie jest wykorzystywane dla SIM'ów.
Ale to tylko moje widzi mi się.
A swoją drogą, naprawdę nie lepiej samemu zjechać do boksów po wyścigu?
ylid

Postprzez Arczyn Wt lis 01, 2005 23:16  

ylid napisał(a):
Arczyn napisał(a):da sie gdzieś zamienić 10sec stop/go na drive through?

A czym się różnią te kary? W kontekście za co można je dostać i ile czasu się straci? Gra 10 sek bez powodu Ci nie wlepi, a skoro już je dostałeś - to raczej powninieneś unikać sytuacji w których otrzymujesz kary zamiast je łagodzić.

Taak, dzięki za poradę ;)
Nie mogę sie jednak zgodzić z Tobą w tym względzie. Owszem, gra czasem wlepia tą karę bez powodu. Przykład? Choćby start w Kanadzie. Jeśli startujesz z dalszego miejsca i omijasz po trawie samochód który nie wystartował masz karę jak w banku. To jeszcze nie jest wielki ból, bo możesz powtórzyć start.
Ale gdy np. pod koniec wyścigu zetniesz szykanę na Monzy z powodu błędu na dohamowaniu (opony już nieświeże - zdarza się) i stojąc 10 sekund w boksie tracisz zwycięstwo no to boli trochę... Staram się w miarę możliwości dostosowywać zasady tej gry do bieżącego sezonu i skoro w tej chwili podstawową karą jest drive through to fajnie by było gdyby dało się tak zrobić.
Arczyn

Postprzez ylid Śr lis 02, 2005 0:05  

Arczyn napisał(a):z powodu błędu na dohamowaniu (opony już nieświeże - zdarza się)

Dohamowaniu :spoko: OK, teraz rozumiem :brawo:
Poszukam, potestuje, może i rzeczywiście da się zastąpić karę 10 Stop&Go przejazdem przez boksy :detektyw:
ylid

Postprzez Ahmed Śr lis 02, 2005 1:07  

ylid napisał(a):Poszukam, potestuje, może i rzeczywiście da się zastąpić karę 10 Stop&Go przejazdem przez boksy

rozumiem, ze chodzi tylko i wyłacznie o gre offline
kwestia modyfikacji plikow jezeli chodzi o LiGNE pozostaje zamknieta
na urlopie ;)
Ahmed

Postprzez ylid Śr lis 02, 2005 17:52  

Niestety nie znalazłem metody na zamianę kary 10 sek. STOP&GO na inną. Przykro mi ale nie wiem jak rozwiązać ten problem. Może ktoś inny sobie z tym poradzi i znajdzie rozwiązanie.
ylid

Następna strona

Powrót do F1 Challenge